Racerapport - Mantorp Park

TÄT RACING PÅ ETT BLÅSIGT MANTORP PARK

Mästerskapet lever vidare efter näst sista tävlingen för säsongen. Michael Kullzén som toppar tabellen i Sportscars Cup säkrade viktiga poäng i Round #5 men fick nöja sig med pallen utan vinst. I Masters Class forsätter även tätstriden i den sista deltävlingen på Ljungbyhed trots att Oscar Näsström utnyttjade alla sina 650hk längs den långa rakan på Mantorp.

Foto: Arvax Drönarbild

Redan i första testpasset för dagen kopplade Oscar Näsström (RXC 600R) greppet i Masters Class genom att vara snabbast och före huvudkonkurrenten Kristofer Karlsson (RXC Coupé). Kristofer som har visat imponerande fart trots sin ringa erfarenhet skulle dock flåsa Oscar ordentligt i nacken när det var dags för kval på en blöt bana. Med endast 0.132 sek emellan förarna skulle det bädda för ett minst intressant race!

“Det var så grymt nära att jag lyckades ta mig förbi Oscar i kvalet, det kommer bli svårt att köra om honom med tanke på att han har en stor fördel på raksträckorna. Jag är snabbare genom första och sista sektorn, men är chanslös utan turboknuffen i ryggen” sa Kristofer efter kvalet

I Sportscars Cup var det veteranen Michael Kullzén (SR3 RS) som tog hand om pole position, trots att han själv kämpade med att extrahera det sista ur sig själv och bilen. En extra poäng för Pole Position var dock tacksamt i jakten på serievinsten. Två förare som hela säsongen har varit konsekventa och plockat poäng i alla race är Roland Gustavsson (SR3 RS) och Sven Larsson (Prosport) fick stifta en ny bekantskap med banan, då ingen av dem hade kört på Mantorp Park tidigare. En stabil 5:e plats för “Rolle” och Sven strax bakom på 6:e till första racet.

#48 Roland “Rolle” Gustavsson med sin Radical SR3 RS

RACE 1

När starten i dagen första race gick var det ingen tvekan om att Michael Kullzén var hungring och ryckte till sig ett gap redan efter de första kurvorna och ut mot den långa dragracing rakan… men en annan förare skulle visa sig ännu hungrigare - den flygande finnen Jani Hjerppe (SR3 RS). Efter tekniska problem och utan en kvaltid startade han sist i kön, men som skjuten ur en kanon stod Jani för säsongens vassaste start. Efter bara fyra kurvor hade han tagit sig ända upp i växellådan på ledande Kullzén och med en riktigt bra utgång på raksträckan kunde han även passera upp i ledningen. Med en perfekt setup i den kraftiga motvinden kunde finnen sedan hålla undan och vinna racet med stor marginal till Kullzén på andra plats. Sista pallplatsen tog, lite överranskade, Johan Wiklund (SR3 RS) hand om efter en gedigen insats - stort grattis till Johan och hans första Topp 3 placering den här säsongen! Precis om förutspått lyckades Oscar Näsström (RXC 600R) hålla undan för en vilt jagande Kristofer Karlsson och knep segern i Masters Class.

TOPP 3, Race 1

RACE 2

Spänningen var total när det andra racet skulle avgöras… Efter en liknande dramaturgi som i det första racet fick Mikael Pihlgren (Prosport) se sig själv stående sidan om asfalten ut på start- och målrakan, vilket resulterade i en Safety Car med bara några minuter kvar på klockan.

“Jag vet inte riktigt vad som hände, men jag misstänker att mina bakbromsar gick varma. Bakändan kom helt plötsligt när jag gick igenom sista kruvan och därefter var jag bara passagerare ut i gräset” förklarade en besviken Karlskogabo. “Men det är bara att ladda om och ta sikte på finalen på Ljungbyhed”

Ett samlat fält gav full gas vid omstarten, och en något het Kristofer Karlsson lyckades då dra på sig 30 sek tidstillägg för att ha startat och kört om innan den gröna flaggan. Ett misstag som kan ha kostat honom chansen på serievinsten.

Duellerna blev täta och i toppen skulle Jani Hjerppe återigen ta hem segern, men denna gång bara 0.938 sek före Michael Kullzén på andra plats. Kampen om den sista pallplatsen i Sportscars Cup stod mellan Johan Wiklund, Sven Larsson och Roland Gustavsson som alla tre passerade mållinjen inom 2 sek från varandra. Wiklund drog även denna gång det längsta strået och fick hitta upp på pallen för andra gången.

1st: Jani Hjerppe (FIN) - 2nd: Michael Kullzén (SWE) - 3rd: Johan Wiklund (SWE)

TOPP 3, Race 2

MISSA INTE FINALEN PÅ LJUNGBYHEDS MOTORBANA

Vem lyckas ta serievinsten i Sportscars Cup? Ska Oscar Näsström vinna Masters Class i sin första säsong med Radical? Och vem vill se uppgörelsen mellan Magnus Wik och Jörgen Carlsson i SR1 Cup? Allt detta när säsongens sista deltävling körs på Radical Swedens hemmabana i Skåne lördagen den 21 September.

Vi ses där!

Se ställningen i serietabellen genom att trycka på knappen nedan.

Photo credit: Arvax Drönarbild (http://dronarbild.com/)

Besök: www.drivers-club.se